Logistički tečaj: Administracija i upravljanje zalihama

Logistika: Administracija zaliha i upravljanje

Saznajte strategije zaliha, mjerne podatke, troškove i korisničku uslugu s praktičnim primjerima stvarnog svijeta!

Jedan od glavnih ciljeva opskrbnog lanca je učinkovitost unutar i vanjskih tvrtki ili organizacija. A jedno od sredstava za osiguranje ove učinkovitosti je upravljanje zalihama. Većina tvrtki nastoji smanjiti zalihe što je više moguće, bez obzira na to tko je pogođen. Međutim, ponekad ovo smanjenje zaliha može izravno utjecati na korisničku uslugu. Svaki pozitivan ili negativan utjecaj na kupca može povećati ili smanjiti njihov prihod i profitabilnost. Uvijek je važno pronaći ravnotežu između željene usluge kupcima i ulaganja u zalihe. Imati veću količinu visokog zaliha može rezultirati većom prodajom, ali to također znači i veće troškove zaliha (održavanje, nedostatak zaliha itd.).

U ovom ću tečaju naučiti ove teme i mnogo više detaljnije, koristeći praktične primjere mog trenutnog rada. Istražimo neke mjerljive metrike koje koristimo i ažuriramo mjesečno, a ja ću pružiti Excel datoteke koje možete koristiti u vlastitom radu, tvrtki ili školi. Siguran sam da će vam ovi primjeri biti vrlo korisni jer ih i dalje koristimo. Zapamtite, učinkovito upravljanje zalihama ključno je da tvrtka postane konkurentnija i profitabilnija. Zalihe su imovina, ali one su najmanje likvidne imovine. To je zato što inventar često postaje račun koji će dobiti prije nego što postane novac. Za tvrtku nema novčanog toka, dok ostaje potraživanje. Zbog toga je dobro upravljanje ove tri imovine potrebno zajedno (potraživanja, plaćanja računa i zalihe).

Ovo je sadržaj tečaja:

Poglavlje 1:

U ovom ćemo poglavlju riješiti osnovne i napredne koncepte zaliha i zaliha. Također ćemo pružiti praktičan primjer onoga što je poznato kao ciklus pretvorbe gotovine (CCC) ili obrtni kapital, zajedno s drugim praktičnim primjerima.

1. Definicije i vrste zaliha
2. Što je SKU?
3. Uloga zaliha u obrtnom kapitalu
4. Uloga zaliha u lancu opskrbe
5. Vrste odluka o potražnji i zalihama

Poglavlje 2:

U ovom ćemo poglavlju raspravljati o važnosti odnosa između troškova i ulaganja u zaliha. Pružit ćemo praktične definicije i primjere načina na koji mjerimo uslugu kupcima u svom trenutnom radu.

1. Definicija korisničke usluge
2. Elementi korisničke usluge
3. Trošak vs. servis
4. Služba za korisnike i ulaganja u zalihe

Poglavlje 3:

Ovdje ćemo produbiti koncepte troškova i pokazati naslovnicu koju koristimo za troškove usluge (trošak logistike).

1. Logistički troškovi: Definicija i opća klasifikacija
2. Trošak održavanja zaliha
3. Trošak nedostatka zaliha
4. Trošak vezani za kapacitet
5. Metode izračunavanja troškova izrade narudžbe

Poglavlje 4:

U ovom ćemo se poglavlju baviti naprednijim konceptima, poput grupiranja rizika. Detaljno ćemo objasniti pravi primjer distribucijske mreže. Također ćemo revidirati klasifikaciju ABC zajedno sa stvarnim primjerima kako smo izveli ovu klasifikaciju.

1. Definicije
2. Klasifikacija na temelju volumena, varijabilnosti i marže dobiti
3. Grupiranje rizika
4. Metrike zaliha

Što ćete naučiti:

– Osnovni i napredni koncepti ciklusa konverzije gotovine (CCC), mjernih podataka, zaliha, zaliha, SKU -a, razine usluge, troškova i još mnogo toga.
– Primjeri stvarnog svijeta mjerenja korisničkih usluga, logističkih troškova, zaliha i još mnogo toga.
– Klasifikacija svake stavke prema njihovoj potražnji, margini i koeficijentu varijabilnosti.
– Metode za izračunavanje troškova izrade narudžbe.
– Važnost odnosa između korisničke usluge, ulaganja u zalihe i troškove.
– Detaljno objašnjenje poznate ABC klasifikacije s stvarnim primjerima.
– Razumijevanje različitih vrsta zaliha, njihove definicije i stvarne primjere.
– Razumijevanje koncepta grupiranja rizika s stvarnim slučajem proizvodnog postrojenja, distribucijskih centara i mreže trgovine.

Scroll to Top