Thales

o Thales: Jedan od velikih filozofa drevne Grčke

UVOD

Thales je bio grčki filozof koji je živio u 6. stoljeću pr.

Biografija

Thales je rođen u gradu Miletus, Azija, koji je sada dio Turske. Bio je uspješan trgovac i intenzivno je putovao kroz poznati svijet u to vrijeme, stječući znanje i iskustvo.

Prilozi filozofiji

Thales se smatra prvim zapadnim filozofom. Vjerovao je da je voda iskonska tvar svih stvari i da su sve stvari napravljene od vode. Ova je teorija poznata kao “monizam” i bio je jedan od prvih pokušaja objašnjenja podrijetla i prirode svemira.

Doprinosi matematici

Thales je također dao značajan doprinos matematici. Poznat je po svojoj teoremu, koji utvrđuje da trokut upisan na ravni opseg ima ravan kut. Ova je teorema temeljna za geometriju i proučava se i danas.

Doprinosi astronomiji

Thales je također bio talentirani astronom. Uspio je predvidjeti pomračenje Sunca 585. godine prije Krista, što je pokazalo njegovo napredno znanje o nebeskim pokretima.

Legacy

Thales je ostavio trajnu ostavštinu u filozofiji, matematici i astronomiji. Njegove ideje i teorije utjecale su na mnoge kasnije filozofe i znanstvenike, a njegov rad se i danas proučava i raspravlja.

Zaključak

Thales je bio jedan od velikih filozofa drevne Grčke i njegov doprinos filozofiji, matematici i astronomiji su neosporni. Njegova teorija o monizmu i njegovu geometrijsku teoremu samo su nekoliko primjera njegovog sjaja. Vaša ostavština traje do danas, a vaš rad nastavlja nadahnuti i izazvati znanstvenike širom svijeta.

Scroll to Top