socijaldemokracija

Socijaldemokracije

Značenje riječi

Riječ “socijaldemokracije” odnosi se na političke sustave koji kombiniraju elemente socijalizma i demokracije. Ovi sustavi nastoje promicati socijalnu jednakost i pravdu putem socijalnih i ekonomskih politika, istovremeno jamčeći popularno sudjelovanje u političkim odlukama.

Podrijetlo riječi

Riječ “socijaldemokracije” potječe iz spoja izraza “društvenih” i “demokracija”. Izraz “društveni” odnosi se na politike i ideje usmjerene na promicanje socijalnog blagostanja i smanjenja nejednakosti. Već se izraz “demokracije” odnosi na politički sustav u kojem narod vrši moć, kroz izbore i sudjelovanje građana.

ADVERBS RIJEČA


– Društveno
– Demokratski

Konjunkcije riječi

– i
– ili
– ali
– iako

Sinonimi riječi

– Socijaldemokracije
– Demokratski socijalizam
– Socijalna država

Definicije riječi

1. Politički sustavi koji kombiniraju elemente socijalizma i demokracije, nastojeći promicati socijalnu jednakost i pravdu kroz socijalnu i ekonomsku politiku.
2. Političke ideologije koje zagovaraju državnu intervenciju u gospodarstvu i jamče socijalna prava, poštujući demokratske načela.

Izrazi koje riječ primjenjuje

-Europske socijaldemokracije bile su reference u politikama socijalne skrbi.
– Švedska je poznata po svom modelu socijaldemokracija.
– Politička stranka brani provedbu socijal -demokracija u zemlji.

Primjeri riječi u tekstu

Socijaldemokracije su kao svoj glavni cilj smanjenje socijalnih nejednakosti putem javnih politika koje jamče pristup zdravlju, obrazovanju i smještaju za sve građane. Ovi politički sustavi također nastoje promicati socijalnu pravdu i preraspodjelu prihoda kroz progresivne poreze i programe socijalne pomoći.

RHIMES s riječju

– Demokratije
– Monarhija
– Aristokracije
– autokracije

Anagrami s riječju

– Socijaldemokracije
– Socijaldemokracija

Scroll to Top